För att få ett lån ställs en del krav på dig som låntagare. När du tar ett lån krävs oftast en säkerhet, det vill säga att banken/långivaren ska få bevis att du har ekonomiska möjligheter att betala tillbaka lånet. Det gör det krångligare för dig som har ett kärvt ekonomiskt förflutet eller det kärvt just nu att få ett lån. Har du exempelvis gått i personlig konkurs, hamnat hos kronofogden eller är arbetslös minskar möjligheten att du ska få ett lån. Lån av mindre karaktär, dvs. smslån och liknande kräver ofta ingen form av säkerhet.

Om du nu har betalningsanmärkningar finns det trots allt ett par banker/långivare som är villiga att låna ut pengar till dig utan att du behöver visa upp någon form av säkerhet. Dessa utbetalningar sker snabbt och på bara ett par minuter. Pengarna ska betalas tillbaka inom en månad och det tillkommer en fast ränta. Ett tips är att börja leta på nätet efter företag som gör individuella bedömningar eller som helt saknar krav på kreditprövning.

Vill du sedan låna igen hos samma låntagare krävs att du inte redan har ett lån där. Ett lån åt gången är vad som gäller. Detta för att din långivare/bank ska se att du kan betala tillbaka.

Här följer de vanligaste kriterierna som smslångivarna vill att du ska uppfylla (givetvis varierar det från långivare till långivare).

  • Att du är svensk medborgare. Detta betyder att du ska vara folkbokförd i Sverige och ha en adress.
  • Att du är minst 18 år. När du ska ta ett smslån finns det ett grundläggande krav som gäller hos alla banker/långivare. Du ska vara minst 18 år. Dom flesta företag har sedan olika minimiåldrar som varierar mellan 18 år och 24 år. Hos vissa banker ska du således minst vara 20 år, hos andra 22 och hos andra 23 osv. Det bästa du kan göra för att få veta om du har möjlighet att få ett lån hos en enskild bank är därför först och främst att kontrollera att du inte är för ung.
  • Du ska klara en kreditprövning. Din inkomst och arbetssituation kontrolleras med en sedvanlig kreditbedömning. Det här är banken/långivarens säkerhet att du har en möjlighet att betala tillbaka pengarna du lånat. Många banker/långivare kräver dessutom att du ska ha en viss årsinkomst, som ytterligare säkerhet. För att få ett lån krävs det ofta att du har en årsinkomst från 20 000 kronor upp till 50 000 kronor beroende vilken långivare/bank du söker lån hos. Har du lån hos en annan kreditgivare brukar det gå bra att ta ett nytt lån, så länge du inte har några betalningsanmärkningar.
  • Du ska inte ha några betalningsanmärkningar. Det spelar ingen roll om du nu har koll på din ekonomi. En betalningsanmärkning ligger kvar i 3 år och gör ofta att banker/långivare ser dig som opålitlig.
  • Du ska ha ett svenskt mobiltelefonnummer. Detta för att du ska kunna skicka sms med ansökan om ditt smslån till banken/långivaren. Banken/långivaren kan även kontakta dig vid eventuella problem eller om du inte betalar tillbaka lånet enligt överenskommelsen.
  • Du ska ha ett svenskt bankkonto. För att utbetalningen av lånet ska kunna ske krävs det att du har ett bankkonto.